Predstavljamo vam listu 10 najposećenijih zemalja sveta

Zahvaljujući odličnom videu koji su napravili drugari youtube kanala Daly Conversation  možete pogledati listu najposećenijih država na svetu za 2014. godinu. Razmislite o kolikim se prilivima za domaću ekonomiju radi kada se broj posetilaca meri u desetinama miliona.  Broj turista u našoj zemlji koji se na godišnjem nivou kreće u osegu 2-2.5 miliona govori nam da smo daleko od razvijenih zemalja i da još mnogo moramo raditi na promociji i razvoju turizma u našoj zemlji. Eto još jednog zadatka za sve činioce iz oblasti turizma a to je razvoj turističke ponude naše zemlje.

10. Tajland

26.5 miliona posetilaca

09. Rusija

28.4 miliona posetilaca

08. Velika Britanija

31.2 miliona posetilaca

07. Nemačka

31.5 miliona posetilaca

06. Turska

37.8 miliona posetilaca

05. Italija

47.7 miliona posetilaca

04. Kina

55.7 miliona posetilaca

03. Španija

60.7 miliona posetilaca

02. SAD

69.8 miliona posetilaca

01. Francuska

84.7 miliona posetilaca

 

Svake godine na ovoj listi postoje blaga pomeranja koja se ogladaju u zameni pozicija na listi. To govori da se ovih deset zemalja ozbiljno bavi turizmom i nastoji da svake godine poveća broj turista i poziciju na ovoj listi. Zemlja koja se godinama na 10 mestu smenjuje sa Tajlandom jeste Meksiko koji takođe ima bogatu turističku ponudu i veliki broj posetilaca. Nestabilnost na Bliskom istoku, zategnuti politički odnosi između Rusije i Turkse kao i teroristički napadi u Francuskoj verovatno će uticati na broj turista u predstojećoj godini. Ostaje nam da vidimo kako će lista izgledati na kraju 2016. godine. Našoj zemlji ostaje da poveća ulaganja u turizam i radi na razvoju svih turističkih segmenata kako bi se u budućnosti pokušali približimo gore spomenutim Svetskim turističkim gigantima.

Kako su top liste “živa stvar” i konstatno se menjaju na ovom linku možete videti promene koje se dešavaju i  kako se trenutno rangiraju zemlje.