Ko su milenijalsi?

U prethodnih par godina počelo se sa ozbiljnim analiziranjem generacija rođenih između 1980 i 2000 godine, tkz. milenijalsi. Zajedničko im je što su odrasli uz internet, troše manje novca, više su sebični i imaju drugačije prioritete. Rođeni su uglavnom u nestabilnim prilikama, duže ostaju pod roditeljskim krovom, kasnije rešavaju stambeno pitanje i kasnije stupaju u brak. Po meni je ovaj period od 20 godina dugačak. Podelio bih milenijalse na tri podgrupe: srednjoškolci, studenti i mladi poslovni ljudi jer su im definitivno potrene različite. Probaću da ih analiziram iz ugla putovanja.

2003 godine smo prvi u Srbiji napravili specijalizovanu organizaciju za omladinski turizam (Kabeza koja se posle razvila u Puzzle Group). Bili smo ismevani od strane „starijih i ozbiljnijih“ turističkih agencija. Gledali su nas čudno, nije im bilo jasno zašto se neko fokusira samo na određenu ciljnu grupu a ne prima u autobus decu, mlade, bake i deke. Shvatili smo da nisu svima potrebe iste i da želimo da zadovoljimo potrebe samo mladih za putovanjima. Posle toga se u Srbiji pojavilo nekoliko ozbiljnih omladinskih turističkih agencija i možemo reći da danas postoji stabilno tržište.

Kada putuju milenijalsi?

Milenijalsi se odlučuju za putovanja koja se održavaju u određenim periodima godine kad oni nemaju školske, fakultetske ili poslovne obaveze. Trajanje tih putovanja je između 2 i 10 noći. Najveći procenat milenijalsa iz Srbije putuje jednom godišnje, a to je letovanje. Manji procenat putuje dva puta (letovanje + novogodišnje putovanje). Retki su koji mogu da izdvoje novac za tri ili više putovanja.

Mladi detaljno istražuju određenu destinaciju. Proveravaju da li je neki njihov prijatelj već putovao, kakve su slike na facbook-u, instagram-u, kakav je provod, kakvi su izleti… Destinacija ne sme da bude dosadna, jer onda neće moći da „kače“ slike na svojim društvenim mrežama.

Postoji manji broj njih koji sami organizuju svoja putovanja. Preko airbnb bukiraju svoj smeštaj, istražuju jeftine avio letove i interrail vozne linije. Neki od njih putuju autostopom, dele sedište u kolima ili rade kućne poslove da bi dobili besplatan krevet. Ovi trendovi su više vezani za milenijalse iz zapadnih zemanja, dok su naši (balkanski) uglavnom vezani za turističke agencije.

HEM_0061

Milenijalsi sa naših prostora najčešće putuju u organizovanim grupama. Jedan od glavnih razloga je to što su ta putovanja uglavnom prva samostalna putovanja bez roditelja. Detaljnu analizu rade pri odabiru agencije gde su preporuke od njihovih poznanika jako važne. Pored preporuka tu su atrakcije koje agencija organizuje. U svakom trenutku je potrebno preko „svojih medija“ objaviti svim virtualnim prijateljima kako se oni ludo zabaljaju. Prvo podele slike na društvenim mrežama, pa onda uživaju u konkretnim akcijama.

Na samom kraju, a sigurno najvažnija, je cena. Milenijalsi uglavno ne zarađuju dovoljno da plaćaju svoja putovanja. Roditelji se najčešće odriču svojih zadovoljstava da bi priuštili svojoj deci da mogu da putuju. Od početka ekonomske krize svake godine roditelji pronalaze načine da plate putovanja svojoj deci. Bilo to na odloženo ili čekovima, ali njihova deca moraju da putuju na ekskurzije, letovanje ili doček Nove godine. Roditelji se trude da ne dozvole da „svi idu“ i da njihovo dete ne ide.

Milenijalsi su jedna od najnelojalnijih ciljnih grupa koju je jako teško vezati za brend. Jako ih je teško zadržati da putuju više od tri godine sa istom agencijom. One agencije koje to uspeju se jako trude, zakupljuju smeštaje na dobrim lokacijama, angažuju što bolje autobuse i vodiče. U busevima se dele pokloni, vode se profesionalni foto i video timovi kao i DJ-evi. Ponekad se 24h brinu o svojim putnicima ne bi li oni bili zadovoljni i opet putovali sa njima.

Sve više ćemo morati da slušamo potrebe milenijalsa. Potrebno je da se trudimo da ih zadovoljimo i da ih aktivno uključujemo u planiranje, pripremu i organizaciju naših putovanja. Nadamo se da će nam poznavanje njihovih navika pomoći da se bolje spremimo za generaciju Z. Generacije rođene posle 2000-te već kucaju na našim vratima za neka nova i uzbudljiva putovanja.