Korišćenje širokopojasnog interneta u avionu zvuči trenutno kao nemoguća misija ali Lufthansa objavljuje da će sledeće godine uvesti ovu opciju na svojim letovima.

Od početka leta 2016. Lufthansa će biti prva aviokompanija u Europi koja će ponuditi WiFi na letovima kratkog i srednjeg doleta. To će omogućiti putnicima da na kontinentalnim i letovima unutar Nemačke uživaju u komunikaciji i korišćenju interneta iznad oblaka.

Carsten Spohr, predsednik izvršnog odbora Deutsche Lufthansa AG, kaže:
“Lufthansa je pionir internet usluga u avionu. Nakon što smo opremili interkontinentalnu flotu našim uspešnim FlyNet sistemom, sada nastavljamo našu uspešnu priču pružanjem internet usluga na kratkim i srednjim letovima. Mi smo, dakle, prva avio kompanija u Europi koja će ponuditi svojim gostima Internet usluge i to po brzinama na koje su navikli kod kuće.”

Internet na letovima Lufthansa

Nova usluga iz Lufthanse i njihovog partnera Inmarsat temelji se na najsavremenijoj širokopojasnoj satelitskoj tehnologiji iz Inmarsat Global Xpress mreže (Ka-band). Inmarsat je nedavno uspešno lansirao treći satelit i Lufthansa će biti njen prvi kupac iz avio industrije. Usluga će omogućiti putnicima da iskoristite širokopojasni pristup internetu na svojim mobilnim uređajima putem bežične mreže.

Oni će moći koristiti pored jednostavne usluge e-pošte, takođe superiornije aplikacije, pa čak i streaming. Takođe putnici će moći koristiti svoje mobilne telefone za slanje i primanje SMS poruka. Telefonski pozivi u avionu i dalje neće biti omogućeni. Lufthansa Technik će integrisati sve sisteme i komponente u avione zahvaljujući svom dugogodišnjim iskustvu u području modifikacije aviona. Ovo će pored ​​instalacijskih aktivnosti zahtevati i sve zadatke koje se zahtevaju u pogledu licenca i prava.  

Videćemo kako će ova potez Lufthanze uticati i na druge avio kompanije budući da internet nude i drugi avio prevoznici ali Lufthanza želi biti pionir u uvođenju širokopojasnog brzog interneta na letovima. Jedno je sigurno, u narednim godinama na velikoj većini letova bićemo u prilici da surfujemo kao kod kuće.