Najbolje vreme za putovanje je individualna stvar ali ovde govorimo o tome u kojim mesecima je najbolje putovati ukoliko želite da prođete što jeftinije. 

Portal lastminute.com je napravio analizu i predstavio ove mape u kojima možete videti kada je najbolje vreme za putovanja ukoliko vam je budžet ograničen.  Ukoliko vam nije bitno da na određenoj destinaciji budete u piku sezone već da je posetite svakako možete uštededi dosta novca. Takođe poseta destinacija kada se na njima ne dešavaju neki veliki event-ovi i kada su turistički kapaciceti prilično iscrpljeni može vam uštedeti dosta novca.

lastminute.com

Novembar, Decembar, Januar

U ovim mesecima na mapi se jasno da je najpovoljnije posetiti neku od destinacija na severnoj hemisveri. Svakako ovo je pravi period za posetu Evrope, Rusije kao i bivših republika SSSR-a, Bliski istok, Kinu, Indoneziju kao i pojedine zemlje Južne Afrije i Južne Amerike. Ostale destinacije su u ovom periodu skupe i ukoliko se odučite za njih potrošićete više novca nego ukoliko ih posetite u nekim drugim periodima godine.

najbolje-vreme-za-putovanja-mart

Februar, Mart

U ovim mesecima situacija je slična ali polako postaju da poskupljuju destinacije na severnoj hemisferi a postaju jeftinije destinacije na jugu naše planete. Ukoliko hoćete da uhvatite malo sezone, ovo je možda pravi period da prođete malo jeftinije ovo je pravi period da se posete popularne destinacije u jugoistočnoj Aziji, centralnoj i južnoj Americi.

lastminute.com

April, Maj

Polako se smenjuju godišnja doba na hemisferama i destinacije iznad Ekvadora postaju skuplje dok destinacije južno jeftine. U Maju su recimo prosečne cene na svim destinacijama širom sveta i u ovom periodu gde god da odete nećete proći mnogo skupo.

lastminute.com

Jun, Jul, Avgust

Ova tri meseca su najskuplja za sve destinacije severne hemisfere ali cenovno idealne za putovanje u Južnu Ameriju, Centralnu Ameriku, Australiju, Centralnu Afriku, Severnu Afriku.

najbolje-vreme-za-putovanja-oktobar

Septembar, Oktobar

Postepeno dolazi do izlednačavanja cena na severnoj i južnoj hemisferi. U ovom periodu se izdvajaju zemlje Centralne Amerike, Skandinavije, Indonezije i naročito zemlje Grčka, Turska gde je sezona na samom kraju i posete su veoma povoljne u ovom periodu.

 

Izvor: lastminute.com