Najbolje vreme za rezervaciju hotela – Web industrija turizma daje nam mogućnost da svoje odmore planiramo sami i bez asistencija lokalnih agencija kreiramo svoj odmor. U mnogo sučajeva naši samostalni izbori mogu nam uštedeti novac i možemo sami sebi biti najbolji agent za putovanja. Kako je web prevelik, preširok i prepun mnogobrojnih izbora, dajemo vam neke od predloga kada je najbolje vreme da izvršite rezervacije online.

Tri dominantna načina rezervacije hotela su:

  1. OTAs (Online Travel Agencies – Booking, Agoda….) – direktno kod online turističkih agencija
  2. Agregatori ( Hoteli, Kayak, TripAdvisor) – meta search pretraživači, web portali koji pretražuju i objedinjuju ponude hotela i desetina drugih sajtova i daju najbolje rezultate pretrage
  3. Hoteli – direktno na sajtovima hotela.

 

Web industrija hotela u ciframa

Hotelska industrija nakon ekonomske krize 2008. beleži konstantan rast i procene za 2016. godinu govore da će biti postavljen novi rekord od neverovatnih 550 biliona dolara prihoda.

U poređenju sa 2011. kada je prihot bio 450 biliona to je fantastičnih 100 biliona povećanja prihoda u periodu od samo 5 godina.

Evropa i region Asia Pacific ostaju i dalje ključna područja za industriju u celini sa popunjensti od veoma reprenzetativnih 68%. Bliski Istok i Afrika ostaju i dalje područja sa najvišim cenama hotela i prosekom od 165,97$ dnevno po sobi.

Veliki deo industrije je preseljen na web na kome se pružaju različiti načini za rezervaciju hotelskog smeštaja. Vodeći trend jeste korišćenje mobilnih uređaja i aplikacija gde se korisnici stimulišu da svoje pretrage i rezervacije obavljaju preko istih. Operateri im zautvrat daju bolje cene i personalizovane ponude i servise. U ovoj godini nije redak slučaj da putem mobilnih uređaja možete na istom web portalu  pronaći bolje cene nego pretragom putem računara.

 

 Rezervacija hotela unapred

Po istraživanjima velikih portala i praćenjem analitike rezervacija najbolje vreme za rezervaciju hotela je 30 i više dana pre dolaska na destinaciju. Ovako možete osigurati dobru cenu i imati više opcija prilikom rezervacije. U suprotnom može vam se desiti da recimo tip sobe koji vama odgovara nije slobodan ili zbog velikog broja već rezervisanih mesta cena bude previsoka.

Odluka kada rezervisati Hotel ne može da bude univerzalna jer hoteli u zavisnosti od svoje popunjenosti planirano blokiraju svoje kapacitete i daju ih velikom tour operatorima i portalima. U zavisnosti od ugovora sa njima i sama ponuda varira i periodu kada se prave preseci cene mogu biti izuzetno niske dok u drugom periodu cene idu jako visoko za iste smeštajne jedinice.

Portal Agoda nam taje live tabelu gde se na nedeljnom nivou update-uju informacije o naboljim cenama za najpopularnije destinacije na svetu.

Najbolje vreme za rezervaciju hotela

by Agoda

Agrtegatori – Meta Search pretraživači hotela

Popularnost ovih sistema nije slučajno toliko velika. Umesto pretrage na svakom sajtu za hotele pojedinačno  (Expedia, Booking, Agoda)  koristeći agregatore vi zapravo jednim upitom vršite pretragu  na svim tim sajtovima i kao rezultat dobijate trenutno najbolje ponude i cene. Agregatori se često danas koriste za pretragu hotela i pretragu avio karata. Korišćenjem agregatora skraćujete proces pretrage i veoma brzo možete doći do najbolje ponude.

 

Direktna komunikacija sa Hotelom

Kontaktiranje hotel takođe u nekim situacijama može biti dobra opcija. Prednost ove komunikacije jeste zato što osoblje koje radi na rezervacijama ima direktan uvid u popunjenost i često možete dobiti jako dobru cenu ukoliko u periodu za koji se uinteresujete popunjenost mala a termin vašeg boravka jako blizu datuma kada ih kontaktirate. Sa druge strane ukoliko je vaš boravak planiran u periodu kada se održavaju neke konferencije i veliki eventovi u tom gradu, možete naići na previsoke cene direktnim kontaktom.

 

Politika otkazivanja rezervacije

Vrlo bitna kategorija koja vam takođe može uštedeti dosta novca. Nakon odabira opcije u kojoj je recimo otkazivanje besplatno do nekog perioda  ne budite lenji već i nakon rezervacije nastavite da pratite cene tog hotela. Kako je cenovnik hotela u direktnoj vezi sa ponudom i potražnjom (stalno se menja), nakon određenog vremena možete se desiti da je hotel koji ste rezervisali jeftiniji nego kada ste izvršili  rezervaciju. Ukoliko se taj scenario dogodi, možete otkazati svoju rezervaciju i izvršiti novu po nižoj ceni.

 

Hotel Marketing Diagram

Hotel Marketing Diagram